Chifteluţe de dovlecel cu susan

© retetecugust.com
Pregătire anterioară:  8 ore hidratare nuci
Ustensile folosite :  robot cu lamă S
Timp de preparare   : 45 min  Porții: 2.5 tăvi

Dacă cineva mi-ar fi spus că peste câțiva ani voi face chiftele la deshidrator m-aș fi uitat ciudat la el și aș fi râs copios, spunându-i că habar nu am ce-i ăla un deshidrator. Este impresionant cât de mult se poate transforma stilul de viață într-un timp scurt. Nimic nu rămâne mereu la fel, schimbarea este ceva constant, de care nu poți fugi, la fel cum nu poți fugi de momentul prezent.

Cu cât încerci să scapi mai tare de o anumită schimbare, cu atât ai impresia că te prinzi și mai tare în ițele timpului. Să ții la suflet ceva dificil, să îl menții ascuns, adânc în tenebrele liniilor energetice ale corpului tău, este o tortură ce devine o povară grea ca o piatră de moare, pe care o tragi inevitabil după tine oriunde mergi, și care influențează și conturează orice experiență pe care o vei avea, fie că ești conștient sau nu. Această greutate se poate transforma într-o boală ce se manifestă în corp sau în minte. Timpul este o parte din noi, și permițându-i să treacă, dându-i voie să ne vindece, lăsăm în spate acele pietre și putem continua mai ușori și mai voioși pe drumul nostru.

Prima dată când am auzit de deshidrator mi s-a părut o mașinărie ciudată și nu vedeam cum poate fi folosit pentru a face ceva bun. Dar încercând și experimentând, lăsând informația să curgă, tot ce ai nevoie la un moment dat să cunoști, vine mai ușor. Deshidratorul nu este un aparat neapărat necesar în dieta vegană sau crudă, după părerea mea, dar poate fi util, mai ales dacă dorești să faci pâine raw vegan, sau să usuci legume pentru iarnă.

Migdalele și dovleceii sunt 2 alimente care se mențin bine, deshidratate, și își păstrează gustul și culoarea. Migdalele sunt o sursă bogată de vitamina E, calciu, fosfor, fier și magneziu. De asemenea, conține zinc, seleniu, cupru și niacină. În comparație cu toate celelalte nuci, ele sunt cele mai bogate în substanțe nutritive și componente benefice.

Chifteluțele acestea pot fi servite ca și aperitiv, lângă o salată, sau împreună cu un sos roșu sau alb. Un sos cu care se potrivesc foarte bine este sosul 4 arome. Ele pot fi ținute în dulap, într-un loc uscat, câteva zile sau puse la congelator pentru a fi savurate mai târziu. Sunt sățioase și pot fi consumate la mic dejun sau ca gustare între mese.

Ingrediente:

 • 150 g migdale hidratate 8h
 • 3 dovlecei zuchini medii (600 g)
 • 2 cepe galbene mici
 • 2 legături mărar
 • 2 căței usturoi
 • un strop suc de lămâie
 • sare după gust
 • susan pentru ornare

Mod de preparare:

Se lasă migdalele la înmuiat timp de 8h. Se taie bucăți dovleceii, ceapa, mărarul, usturoiul și se mărunțesc la robotul de bucătarie impreuna cu migdalele și sucul de lămâie. La final se adaugă sarea.

Din această compoziție se fac chifteluțe, de ce mărime și formă doriți, care vor fi date prin susan și puse la deshidrator timp de 8 ore, 2h la 48-50 grade C și restul la 42 grade C. Eu am utilizat 2 linguri pline de semințe de susan și le-am răsfirat doar pe o față a chiftelelor. Forma aleasă de mine a fost cea pătrată și am folosit ca ajutor un pătrat de metal, pentru a le aranja pe tava deshidratorului.

Înălțimea unei chiftele trebuie să fie aproape dublu de ceea ce doriți să ajungă atunci când va fi uscată, în cazul în care doriți să le uscați de tot.

Întoarceți chiftelele pe cealaltă parte imediat după ce au prins o crustă pe suprafața expusă, în general după 2-3 ore de deshidratat.

Au ieșit 2 tăvi de deshidrator și jumătate.

Secretele bucătarului

Dacă le consumați imediat atunci le puteți ține mai puțin, astfel vor avea o crustă pe dinafară dar vor fi moi la interior. Verificați din 2 în 2 ore, dacă aveți posibilitatea, pentru a opri deshidratarea la timp.

Apăsați un pic semințele de susan în aluat sau cel mai bine puneți-le inițial pe partea inferioară, care nu este expusă, altfel ele vor fi împăștiate peste tot, de aerul rapid din deshidrator.

Proprietăți nutritive per 100 g

Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice. Este destul de dificil de calculat, deoarece prin deshidratare, apa se evaporă și gramajul se schimbă. Am aproximat câtă apă se elimină, pentru a putea calcula, dar țineți cont că rezultatul este orientativ și depinde de nivelul de deshidratare. Mai jos, am simulat un nivel de deshidratare mare, unde se pierde mai mult de 60 % din apă. De asemenea, și valorile vitaminelor hidrosolubile poate fi mai mic.

SunIconCALORII

AppleIconCARBO

OilIconGRĂSIMI

LeafIconPROTEINE

WaterDropIconAPĂ

WheatIconFIBRE

 265 Kcal.9.3 g20 g 10.4 g g6.8 g
VITAMINEE(60%DZR), B2(50%DZR), C(46%DZR), A(40%DZR), B6, B1, Folați, B3, B5, K
MINERALEMn(68%DZR), Cu(57%DZR), Mg(43%DZR), P(37%DZR), Zn, Fe, K, Na, Ca, Se

Proprietăți senzoriale

Gustul și textura depinde de nivelul de deshidratare obținut. Cele uscate și crocante au un gust intens condimentat, iar cele mai moi un gust dulce condimentat. Mirosul este concentrat și destul de puternic, cum sunt mai toate produsele gătite în deshidrator. Lejeritate și forță, ambalată într-un produs concentrat, ce te inspiră să ai încredere în tine și mărește atenția la detalii.

ColorPaletteIcon

PALETA CULORI

TasteIcon

GUST și MIROS

crem, nisip deschis și verdedulce sărat condimentat cu puțin umami, amar și astringent


 

Anunțuri publicitare
Despre Celeste G. 256 de Articole
Celeste promovează un stil de viață sănătos nu numai pentru corp, dar si pentru minte și suflet. Este o fire curioasă, pătrunzătoare și clară, un health-food junkie cu o determinare puternică de a descoperi noi nivele de conștiență și de a explora necunoscutul. Dacă vă plac articolele, nu uitați să îi susțineți munca prin share și like.

7 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

 1. Buna, suna foarte bine si foarte "bune" retetele de pe acest site, dar o gramada au nevoie de deshidratare in acel aparat pe care eu nu il am 🙁 .... se pot deshidrata si fara el? Mulțumesc si mult spor la gătit! 🙂

  • Buna Veronica, poți înlocui cu semințe de floarea soarelui. Sau poți face un mix de semințe floarea saorelui cu migdale.