Anunțuri

Seleniul – un element esențial în detoxifierea corpului

Seleniul reprezinta un oligoelement ce, în cantități reduse exercită un efect benefic asupra sănătății. Una din funcțiile sale importante este aceea de componentă a enzimei antioxidante glutatino peroxidază.

Seleniul există în două forme: anorganice (selenat și selenit) și organice (selenomethionină și selenocisteină). Ambele forme pot fi surse bune de seleniu. Solurile conțin seleniți anorganici și selenați pe care plantele îi acumulează și îi transformă în forme organice, în special selenocisteina și selenomethionina și derivații metilici ai acestora.

Acționează ca un antioxidant și promovează longevitatea și frumusețea

Funcțiile sale sunt foarte variate, este un antioxidant biologic ce previne lezarea și distrugerea celulelor, precum și un adjuvant în tratementul de boli grave precum cancerul. Seleniul este necesar pentru a lupta împotriva degradării oxidative a celulelor și pentru a proteja împotriva mutațiilor și degenerării ADN-ului care pot provoca boli.

Leziunile provocate de radicali liberi cauzează degenerarea celulară pe care o cunoaștem ca fiind numită îmbătrânire. Fiind un antioxidant puternic, seleniul neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi[11]. Seleniul este esențial pentru frumusețea părului și a pielii. Acesta ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor și colaborează strâns, în mod sinergetic, cu vitamina E, care este tot un antioxidant. Aceasta inseamnă că administrate împreună, cele două sunt mai eficiente decât fiecare separate în cantitate egală.

Poate fi util tratamentului cancerelor

O serie de date corelează seleniul cu scăderea mortalității prin cancer, acesta având un rol protector asupra țesuturilor organismului uman[6,7,8]. Studiile epidemiologice au sugerat că există o asociere inversă între nivelul de seleniu și riscul de cancer colorectal, prostatic, plămân, vezică, piele, esofagiană și gastrică[9]. Alte studii corelează seleniul cu eliminarea rapidă a celulelor canceroase și diminuarea tumorilor[10].

Este implicat în reducerea riscului de boli cardiovasculare

Selenoproteinele ajută la prevenirea modificării oxidative a lipidelor, reducând inflamația și prevenind agregarea trombocitelor. Din aceste motive, experții au sugerat că suplimentele de seleniu ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare sau deceselor asociate bolilor cardiovasculare[7].

Susține sistemul imunitar și fertilitatea

Unele studii au demonstrat că seleniul stimuleaza producția de anticorpi proprii organismului consecutiv imunizarilor și că are capacitatea de a reduce din toxicitatea unor metale precum plumbul, cadmiul, mercurul[12].

Există evidențe clinice cum că seleniul ar stimula fertilitatea, mai ales în cazul bărbaților, deoarece crește rata spermatogenezei și îmbunătățește locomoția spermatozoizilor[13].

 Are rol în sănătatea tiroidei

Seleniul nu este doar esențial, ci și controlează producția de T3. Concentrația de seleniu este mai mare în glanda tiroidiană decât în orice alt organ din organism și, ca iodul, seleniul are funcții importante în sinteza și metabolizarea hormonilor tiroidieni.

O deficiență a seleniului este corelată cu probleme la nivelul tiroidei și prin urmare, din ce în ce mai mult, putem vedea valoarea utilizării suplimentelor de seleniu pentru a trata tulburările autoimune și afecțiunile tiroidei.

Necesarul zilnic de Seleniu

Necesarul de seleniu este mai mare la bărbaţi decat la femei. Aproape jumătate din întreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrată în testicule şi în porţiunile de canale seminale adiacente prostatei. În plus, o dată cu sperma se pierde şi o anumită cantitate de seleniu.

Seleniu atenuează bufeurile şi celelalte neplăceri ale menopauzei.

Doze recomandate mcg
Femei 55 mcg
Barbati 70 mcg
Femei gravide 63 mcg
Mame care alapteaza 75 mcg

În timp ce doza zilnică recomandată pentru seleniu este de 55 micrograme, studiile arată că pentru o protecție maximă împotriva cancerului este necesar un consum de seleniu de 100 până la 300 micrograme pe zi. Dacă doriți să măriți aportul de seleniu este recomandat să consultați medicul și să aveți grijă la supradozare, pentru că există efecte adverse.

Deficiența de Seleniu

Deficiența de seleniu produce schimbari biochimice care pot predispune pe cei care sunt foarte stresați să capete diferite boli. De exemplu, deficiența de selenium în combinație cu stresul unei infecții virale poate duce la boala Keshan, o cardiomiopatie care a avut loc în unele părți din China, înainte de sponsorizarea de catre guvern pentru suplimentarea populatiei cu selenium care a început în 1970.

Înainte de programul de suplimentare al guvernul chinez, adulți  din zonele de boala Keshan au avut media aportului de seleniu nu mai mult de 11 mcg / zi, iar aportul de cel puțin 20 mcg / zi protejează adulții de boala Keshan.

Deficiența de seleniu este asociata cu infertilitate la bărbați, slăbiciune musculară, cu declanşarea cancerului şi bolilor cardiace, oboseală, mătreaţă, prolaps de piele, retard în dezvoltare, niveluri mărite de colesterol, susceptibilitate la infecţii, sterilitate şi afecţiuni ale ficatului, sindromul Down, formarea de chisturi mamare fibromatoase, fibrom chistic și distrofie musculară.

Totodată, deficiența de seleniu poate să ducă la funcționarea proastă a tiroidei, despre care se cunoaste că este o boala hormonală ce are legatură cu secreția și sintetizarea hormonilor T3 si T4, hormoni secretați de glanda tiroida și responsabili pentru o variatate de funcții importante din organismul uman.

Excesul de Seleniu

Excesul de selenium poate cauza căderea părului, a unghiilor, irașcibilitate, disfuncții renale și hepatice. Persoana cu exces de selenium poate experimenta respirație “care miroase a usturoi”, gust metalic, dermatită și hepatită. Seleniul administrat în supradoze poate provoca chiar și moartea.

Alimente bogate în Seleniu

Este important de amintit că seleniul aflat în alimente este variabil deoarece depinde foarte mult de condițiile de sol. În timp ce condițiile solului afectează plantele în mod direct, ele afectează și alimentele de origine animală, de vreme ce toate animalele mănâncă plante.

Nucile braziliene conțin cea mai concentrată sursă de seleniu. Cercetatorii au aratat că o nucă braziliană pe zi este o sursă mult mai buna decât suplimentele de seleniu.

Totodată, nucile braziliene nu sunt constante în cantitatea de seleniu conținută și ele pot conține mai mult sau mai puțin decât 50 micrograme estimată pentru o nucă. Nu mai mult de una sau 2 nuci braziliene trebuie consumante pe zi, pentru a evita acumularea excesivă de seleniu în țesuturi.

Crescute pe un sol ideal, ciupercile, semințele de muștar sunt, de asemenea, o sursă excelentă de seleniu. O ceașcă de shiitake gătite sau ciuperci albe ne dau 19 micrograme de selenium, adica 35% din doza zilnică recomandată.

Nucile macadamia conțin o cantitate destul de mică de seleniu ( aprox. 0.3 mcg/nuca).

Alte alimente care includ mai mult de 2 micrograme de selenium sunt: broccoli, spanac organic, rădăcina de ghimbir organică, rădăcina de turmeric organică, frunze de rosmarin, oregano, morcov, orez brun, semințele de soia, ceapa.

Fructe care conțin selenium: banana oferă cam 1.2 micrograme de seleniu. O cană de mango tocat oferă 1 microgram de seleniu. Avocado adună o cantitate mică de seleniu și reușește să ofere 0.1 micrograme per porție. Murele crude conțin 0.6 micrograme per ceașcă, în timp ce aceeași porție de afine proaspete are 0.1 micrograme. Portocalele oferă 0.7 micrograme de seleniu.

Legume crude mcg seleniu/ o porție de 200 de calorii
Asparagus 43
Ciuperci 93
Spanac 32
Nuci, semințe și cereale mcg seleniu/ o porție de 200 de calorii
Nuci Braziliene 595
Nuci, alune 46
Seminte de floarea soarelui 36
Faina de soia 32
Grau germinat 42
Cuscus gătit 49
Tărâțe de ovăz 37
Alge marine și fructe mcg seleniu/ cantitate
Spirulina 8.1 mcg/112 g
Banana 1. mcg/ bucată
Mango 1 mcg/o cană
Avocado 0.1 mcg/ porție
Mure 0.6 mcg/ceașca
Afine 0.1 mcg/ ceașca
Portocale 0.7 mcg/ bucata

Surse :

 1. ayurvedaforwomen.wordpress.com/tag/selenium/
 2. Sa traim sanatos fara toxine – Robert Morse
 3. whfoods.com/genpage.php?dbid=95&tname=nutrient
 4. nutritiondata.self.com
 5. Biblia vitaminelor – Earl Mindell
 6. Sunde RA. Selenium. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006:480-97
 7. Rayman MP. Selenium and human health. Lancet 2012;379:1256-68.
 8. Allen NE, Appleby PN, Roddam AW, Tjonneland A, Johnsen NF, Overvad K, et al. Plasma selenium concentration and prostate cancer risk: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Am J Clin Nutr 2008;88:1567-75.
 9. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21563143
 10. Yoon SO, Kim MM, Chung AS. Inhibitory effect of selenite on invasion of ht1080 tumor cells. J Biol Chem. 2001;276:20085-20092.
 11. Department of Gerontology, Geriatrics and Physiatry, Catholic University of Sacred Heart, Rome, Italy ; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18044188
 12. Environ Sci Technol. 2012 Oct 16; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033886
 13. Asian J Androl. 2016 Mar 4; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26952957
Anunțuri
Despre Celeste G. (251 de articole)
Celeste promovează un stil de viață sănătos nu numai pentru corp, dar si pentru minte și suflet. Este o fire curioasă, pătrunzătoare și clară, un health-food junkie cu o determinare puternică de a descoperi noi nivele de conștiență și de a explora necunoscutul. Dacă vă plac articolele, nu uitați să îi susțineți munca prin share și like.

1 trackback / pingback

 1. Tahina sos – Reţete cu Gust

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: