Detoxifiere. Esti intr-o criza de vindecare ?

Criza de vindecare este reprezentata de anumite simptome prin care trece organismul in drumul sau spre vindecare. Aceasta stare apare cand corpul se vindeca in mod natural, prin tratamente holistice, sau atunci cand apar reactii din cauza medicamentelor luate ori a altor proceduri efectuate asupra organismului.

De foarte multe ori oamenii sub - apreciaza simtomele care le pot avea in criza de vindecare, sau chiar aleg sa le ignore la inceput. Daca nu se intelege exact ce se intampla cu corpul in timpul unei aceste crize, in timpul vindecarii, foarte multe concluzii gresite pot fi gandite si multe decizii ne-folositoare pot fi luate. Multi renunta la dorinta lor de a face curat in organismul lor prin schimbarea alimentatiei, din cauza acestor simptome, deoarece  nu au timpul necesar pentru a trece prin acest proces intern solicitant sau pentru ca nu au destula informatie pentru a se simti comfortabil si sustinuti.  Mai sunt situatii in care schimbarea facuta  este prea brusca, si trebuie sa se mearga mai incet, nu sa se renunte de tot :). Trebuie sa intelegem, ca acest proces de regenerare presupune repaos si intelegere.

Cauzele principale pentru degenerarea celulara si a organismului in totalitatea sa sunt : toxicitatea, starea emotionala si mentala a fiecaruia, stresul si mostenirea genetica.  Starea de sanatate a oamenilor din ziua de astazi scade din ce in ce mai mult : ficatul nu mai produce enzime, nu mai secreta hormoni si nu mai curata corpul cum trebuie; pancreasul este epuizat si nu mai produce corect hormoni si enzime; tractul digestiv este constipat si intoxicat si asfel intoxica tot corpul; sistemul limfatic nu se misca, este blocat si foarte putin functionabil; sistemul venos nu functioneaza corect; calitatea tesuturilor este foarte proasta si cedeaza usor etc. Din aceste motive, in foarte multe cazuri,  este o cale destul de lunga si anevoioasa pana la dobandirea starii de echilibru si fericire a corpului. Ceea ce se doreste prin detoxifiere este sa se aduca organismul la un nivel de functionabilitate inaltă,  corecta si echilibrata, iar in timpul acestui proces majoritatea "bolilor" dispar.

La orice schimbare de alimentatie, sau schimbare de energie a corpului prin anumite procedee, poate apare o mica detoxifiere a organismului. Se poate numi criza, doar atunci cand simptomele devin mai importante si mai dificil de suportat. Cu cat mai treptat se face aceasta trecere, cu atat mai usoare vor fi simptomele sau chiar nu le veti simti deloc.

Detoxifierea se mai poate numi si naturalizare, sau re-intoarcerea la natura, re-intoarcerea la starea naturala a organismului. In cursul tratamentului naturist se urmareste eliberarea organismului de elementele ce au o actiune negativa asupra sa; uneori chiar transformarea bolii din nemanifesta in manifesta (pentru ca este mai usor de luptat cu ceea ce se manifesta), în asa fel incat nu numai simptomele sa fie inlaturate, ci cauza lor profunda.

Consecinta fireasca a acestei conceptii asupra bolilor este  propunerea unei terapii  care :

 • sa accelereze, sa amplifice si sa completeze dezintoxicarea provocata de boala folosind mijloacele naturale de dezintoxicare ale organismului
 • sa nu permita patrunderea bolilor acute spre interior si sa favorizeze iesirea celor cronice la exterior
 • sa nu intoxice organismul

Toate sistemele naturiste clasice insista asupra mijloacelor de dezintoxicare sau mai bine zis descarcare sau eliberare.
Criza/starea de detoxifiere este sustinuta si incurajata de relaxare si odihna corespunzatoare, exercitii fizice usoare (exemplu : mersul pe jos, inot usor), meditatie si exercitii energetice.

In curele de descarcare se recomanda :

 • repausul alimentar (unul din primele simptome de boala este inapetenta, organismul aratand ca doreste sa-si puna in rezerva energia consumata de procesele digestiei). Acest repaos nu trebuie neaparat sa fie total, precum in cazul posturilor cu apa, ci se poate utiliza o cura cu sucuri sau hrana vie, sau in unele cazuri o dieta vegana. La acest pas este necesara eliminarea agentilor toxici si toate alimentele ce pot cauza alergii si efecte negative asupra organismului.
 • curele de transpiratie, este binecunoscut faptul ca febra inceteaza dupa transpiratie
 • purgatiile, varsaturile, clismele sunt, de obicei, folosite în asociatie cu repausul alimentar, reproducand mecanismele de dezintoxicare din marile boli infectioase cu determinare digestiva (dizenterie, holera, febra tifoida), boli in care incarcarea prin agentul microbian este masiva, iar descarcarea va fi corespunzatoare
 • drenatorii biliari si hepatici sub forma unor alimente (exemplu cura de ridichi sau uleiul de masline)
 • curele de diureza periodice, fie prin folosirea unor ceaiuri diuretice, fie a unor legume si fructe cu actiune recunoscuta ca diuretica (pepeni, caise, piersici)

Ce se poate face cand simptomele devin greu de suportat

Daca va aflati intr-o stare de durere continua, timp de o spatamana, inseamna ca procesul de detoxifiere s-a blocat si trebuie repus in miscare prin 2 metode : mergem la urmatorul pas de detoxifiere sau dam in spate un pas, pentru a echilibra si a trece peste durere. Daca acum mancati crud 80 %, un pas in spate ar insemna sa mancati un procent mai mare de hrana gatita la foc, iar un pas inainte ar insemna sa mancati un procent mai mare de crud 95-100%. Plantele medicinale si remediile din plante ajuta foarte mult in grabirea si sustinerea procesului de detoxifiere.

Sauna, dusurile, relaxarea si odihna corespunzatoare ajuta la trecerea prin aceasta stare de descarcare.

Detoxifierea emotionala din timpul unei crize, poate fi foarte solicitanta. De aceea recomandarea mea este sa gasiti pe cineva de langa voi, care va poate sustine si calma la nevoie; cineva care sa va ajute atunci cand aveti atasamente mari fata de mancare si aveti pofte emotionale pentru junk food. Dieta cruda din punct de vedere al stomacului, nu este atât de dificila pe cat pare din punct de vedere mental sau emotional.

O criza de eliberare trebuie primita cu bucurie, nu cu frica si disperare. Nu este un moment de panica, ci un moment in care sa va ajutati organismul sa elimine tot ceea ce il deranjeaza si de care nu are nevoie. Tot ce este eliminat, prin piele, fecale, transpiratie, eruptii etc.  exista in organismul dumneavoastra si ar fi mult mai bine sa nu fie. Un nas care curge nu trebuie oprit, ci ajutat sa elimine toate mucozitatile depuse, pentru a putea respira mult mai bine apoi :).

Am invatat sa ne speriem de cea mai mica durere sau neplacere, fara sa intelegem ceea ce ne arata corpul nostru, fara sa ne intrebam ce se intampla de fapt. O  durere sau o stare neplacuta a corpului, un grad mic de functionalitate a sa,  este o alarma, un indiciu care iti arata ca nu te aflii in echilibru cu tine insuti, cu ceea ce faci si cu felul cum iti tratezi propriul corp. Conteaza foarte mult actiunile pe care le iei dupa ceasta alarma, poti sa opresti alarma si nu faci nimic, sau infrunti problema si sa o rezolvi.

Sa nu uitam faptul ca procesul de detoxifiere a organismului reprezinta, in fapt, o parte a unui proces complex de naturalizare  a corpului fizic si a celorlalte biostructuri (biocampuri energo-informationale psiho-mentale, cauzale, spirituale etc.), dar, mai ales, de regenerare a tuturor acestora, prin reconectarea complexei personalitati umane la sursa primordiala de energie, la divinitate sau natura.

Efecte de detoxifiere pe drumul spre vindecare

In continuare va prezint o lista cu efecte de detoxifiere, preluata din cartea Dr-lui. Morse. Majoritatea oamenilor nu trec prin simptome atat de severe de descarcare, precum cele din lista celor intense. Procesul depinde de gradul de intoxicare al persoanei respective si de mostenirea genetica celulalara. Un alt factor este cantitatea de medicamente pe care le-a luat persoana respectivă in cursul vietii si procedurile chirurgicale pe care le-a efectuat. In general, criza de vindecare nu este de durata indelungata, de aceea va recomand sa aveti mare rabdare fata de voi. Consumaţi alimente crude, pe cat posibil, si nu uitati de apa. Majoritatea fructelor au puternice proprietati antioxidante si astringente, ajutand organismul să se debaraseze de  toxine. Daca nu simţiţi nevoia să mancati, atunci nu mancati. Lasati organismul sa se odihneasca, dar consumaţi neaparat o cantitate suficienta de suc proaspat sau de apa pura.

Detoxifierea are întotdeauna drept rezultat recaştigarea vitalitătii. In final, acest proces va va oferi o sanatate plina de vibratii benefice,vitalitate si conexiune.
Daca aveti simptome severe, si nu stiti ce sa faceti, puteti merge la camera de garda pentru ajutor de urgenta. Dupa aceea puteti alege sa faceti o pauza si sa rezumati de unde ati ramas in cura dumneavoastra.

EFECTE SECUNDARE UŞOARE

 • Simptome de răceală şi gripă
 • Febră scăzută (37,2 – 37,7 °C)
 • Tuse cu sau fără expectoraţii
 • Expectoraţii de mucus transparent sau galben, provenind din nas sau gât(plămâni, bronhii etc.; mucozităţile pot conţine firişoare de sânge)
 • Dureri minore intermitente sau de durată
 • Mucozităţi în materiile fecale
 • Mucozităţi în urină
 • Pierderi de energie (posibile oscilaţii de energie)
 • Erupţii cutanate şi prurit
 • Simptome de boală cu remisie temporară
 • Secreţii la ochi
 • Cefalee uşoară
 • Tulburări minore de vedere (ceaţă)
 • Vertij minor
 • Scăderea în greutate (între 3 şi 7 kg în două săptămâni. Depinde de gradul de epuizare a tiroidei. Poate fi de numai 1 kg)
 • Frisoane
 • Emoţii manifestate prin plâns, furie şi chiar râs
 • Hemoragii pe nas, de scurtă durată
 • Hemoragii anale (hemoroizi sau leziuni)
 • Cantităţi infime de sânge în urină

EFECTE SECUNDARE MODERATE

 • Simptome de bronşită sau pneumonie
 • Expectoraţii abundente de secreţii verzi sau brune, provenind din nas şi gât (plămâni,bronhii etc.)
 • Dureri articulare
 • Eliminare masivă prin rinichi (urină colorată în maro, portocaliu sau galben închis etc.)
 • Dureri resimţite în zona unor plăgi mai vechi sau în regiunile cu degenerescenţă din organism
 • Paralizii minore ale membrelor
 • Simptome de oboseală cronică
 • Hemoragii nazale
 • Spasme pulmonare asociate cu astm / emfizem / sindrom de obstrucţie pulmonară cronică
 • Tulburări medii de respiraţie scurtă (astm, emfizem, boală obstructivă pulmonară cronică)
 • Mărire temporară a tumorilor
 • Simptome de boală intensificate (de scurtă durată)
 • Iritaţii la nivel cutanat
 • Secretarea de diverse substanţe prin piele, în special la nivelul mâinilor şi picioarelor
 • Vânătăi
 • Atrofiere musculară (musculatură construită din proteine de carne)
 • Secreţii abundente la ochi şi urechi
 • Stări de vomă
 • Diaree
 • Formarea de „cheaguri” de celulită
 • Ameţeli şi/sau vertij
 • Palpitaţii cardiace minore
 • Căderea dinţilor (minoră)
 • Mici abcese în cavitatea bucală
 • Migrene
 • Febră ridicată (39,4 – 40,5 °C)
 • Accese puternice de tuse (uneori seacă). Apelaţi la plante medicinale pentru a susţine desprinderea şi expectorarea unor secreţii compacte
 • Stări de depresie sau anxietate
 • Exhibarea sentimentelor (plâns, furie, râs etc.)
 • Gândire tulbure (lipsa clarităţii în gândire)
 • Crize excesive de prurit
 • Plombele cu mercur pot fi expulzate de organism
 • Hemoragie rectală datorată hemoroizilor sau leziunilor vechi sau actuale

EFECTE SECUNDARE INTENSE

 • Paralizie în orice regiune a organismului
 • Eliminare de mucozităţi pulmonare de culoare neagră
 • Eliminare masivă de secreţii maro închis sau de sânge în urină, însoţite de dureri de rinichi
 • Eliminare masivă de materii fecale, de culoare neagră, însoţită de diaree
 • Tumori care ies la suprafaţă pe tot corpul
 • Pierderea vederii
 • Pierderea auzului
 • Ameţeli severe (sau vertij)
 • Oboseală severă
 • Apariţia de abcese în întreaga cavitate bucală
 • Căderea unghiilor de la mâini şi picioare
 • Pierdere severă în greutate (se poate instala în cazul existenţei unei slăbiri a funcţiei pancreatice)
 • Respiraţie extrem de dificilă (recurgeţi la un inhalator sau antispastic)
 • Depresie temporară severă, manifestată prin plâns, furie, râs etc.
 • Confuzie mentală
 • Crăparea pielii
 • Căderea dinţilor (majoră)
 • Reapariţia unor vechi simptome reprimate

Surse:

 • Sa traim sanatos fara toxine - Dr. Robert Morse
 • Un tratat pentru alimentatia naturala a omului - Dr. Paraschiv Claudius
Anunțuri publicitare
Despre Celeste G. 256 de Articole
Celeste promovează un stil de viață sănătos nu numai pentru corp, dar si pentru minte și suflet. Este o fire curioasă, pătrunzătoare și clară, un health-food junkie cu o determinare puternică de a descoperi noi nivele de conștiență și de a explora necunoscutul. Dacă vă plac articolele, nu uitați să îi susțineți munca prin share și like.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

 1. Eu am tinut 3 zile de post negru, cu apa. Eliminarea toxinelor devine exploziva in a treia zi. Am decis sa-mi detoxifiez organismul mai intai cu o cura de suc fructe si vai trece iar printr-un post negru cand am mai putin toxine...

  • Da, cunosc situatia. Si noi am decis sa o luam usor din acelasi motiv, altfel nu mai pot sustine munca pe care o fac. Mult succes si incredere, mini-posturi cu sucuri sau fructe din cand in cand sunt binevenite.