Detoxifiere. Ești într-o criză de vindecare ?

Criza de vindecare este reprezentata de anumite simptome prin care trece organismul în drumul sau spre vindecare. Aceasta stare apare când corpul se vindeca în mod natural, prin tratamente holistice, sau atunci când apar reacții din cauza medicamentelor luate ori a altor proceduri efectuate asupra organismului.

De foarte multe ori oamenii sub - apreciază simptomele care le pot avea în criza de vindecare, sau chiar aleg sa le ignore la început. Dacă nu se înțelege exact ce se întâmplă cu corpul în timpul unei aceste crize, în timpul vindecării, foarte multe concluzii greșite pot fi gândite și multe decizii ne-folositoare pot fi luate. Multi renunța la dorința lor de a face curat în organismul lor prin schimbarea alimentației, din cauza acestor simptome, deoarece  nu au timpul necesar pentru a trece prin acest proces intern solicitant sau pentru ca nu au destulă informație pentru a se simți confortabil și susținuți.  Mai sunt situații în care schimbarea făcuta  este prea brusca, și trebuie sa se meargă mai încet, nu sa se renunțe de tot :). Trebuie sa înțelegem, ca acest proces de regenerare presupune repaus și înțelegere.

Cauzele principale pentru degenerarea celulara și a organismului în totalitatea sa sunt : toxicitatea, starea emoționala și mentala a fiecăruia, stresul și moștenirea genetica.  Starea de sănătate a oamenilor din ziua de astăzi scade din ce în ce mai mult : ficatul nu mai produce enzime, nu mai secreta hormoni și nu mai curata corpul cum trebuie; pancreasul este epuizat și nu mai produce corect hormoni și enzime; tractul digestiv este constipat și intoxicat și astfel intoxica tot corpul; sistemul limfatic nu se mișca, este blocat și foarte puțin funcționabil; sistemul venos nu funcționează corect; calitatea țesuturilor este foarte proasta și cedează ușor etc. Din aceste motive, în foarte multe cazuri,  este o cale destul de lunga și anevoioasa pana la dobândirea stării de echilibru și fericire a corpului. Ceea ce se dorește prin detoxifiere este sa se aducă organismul la un nivel de funcționabilitate înalta,  corecta și echilibrata, iar în timpul acestui proces majoritatea "bolilor" dispar.

La orice schimbare de alimentație, sau schimbare de energie a corpului prin anumite procedee, poate apare o mica detoxifiere a organismului. Se poate numi criza, doar atunci când simptomele devin mai importante și mai dificil de suportat. Cu cat mai treptat se face aceasta trecere, cu atât mai ușoare vor fi simptomele sau chiar nu le veți simți deloc.

Detoxifierea se mai poate numi și naturalizare, sau re-întoarcerea la natura, re-întoarcerea la starea naturala a organismului. In cursul tratamentului naturist se urmărește eliberarea organismului de elementele ce au o acțiune negativa asupra sa; uneori chiar transformarea bolii din nemanifesta în manifesta (pentru ca este mai ușor de luptat cu ceea ce se manifesta), în asa fel încât nu numai simptomele sa fie înlăturate, ci cauza lor profunda.

Consecința fireasca a acestei concepții asupra bolilor este  propunerea unei terapii  care :

 • sa accelereze, sa amplifice și sa completeze dezintoxicarea provocata de boala folosind mijloacele naturale de dezintoxicare ale organismului
 • sa nu permită pătrunderea bolilor acute spre interior și sa favorizeze ieșirea celor cronice la exterior
 • sa nu intoxice organismul

Toate sistemele naturiste clasice insista asupra mijloacelor de dezintoxicare sau mai bine zis descărcare sau eliberare.
Criza/starea de detoxifiere este susținuta și încurajata de relaxare și odihna corespunzătoare, exerciții fizice ușoare (exemplu : mersul pe jos, înot ușor), meditație și exerciții energetice.

In curele de descărcare se recomanda :

 • repausul alimentar (unul din primele simptome de boala este inapetenta, organismul arătând ca dorește să-și pună în rezerva energia consumata de procesele digestiei). Acest repaus nu trebuie neapărat sa fie total, precum în cazul posturilor cu apa, ci se poate utiliza o cura cu sucuri sau hrana vie, sau în unele cazuri o dieta vegana. La acest pas este necesara eliminarea agenților toxici și toate alimentele ce pot cauza alergii și efecte negative asupra organismului.
 • curele de transpirație, este binecunoscut faptul ca febra încetează după transpirație
 • purgațiile, vărsăturile, clismele sunt, de obicei, folosite în asociație cu repausul alimentar, reproducând mecanismele de dezintoxicare din marile boli infecțioase cu determinare digestiva (dizenterie, holera, febra tifoida), boli în care încărcarea prin agentul microbian este masiva, iar descărcarea va fi corespunzătoare
 • drenorii biliari și hepatici sub forma unor alimente (exemplu cura de ridichi sau uleiul de măsline)
 • curele de diureza periodice, fie prin folosirea unor ceaiuri diuretice, fie a unor legume și fructe cu acțiune recunoscuta ca diuretica (pepeni, caise, piersici)

Ce se poate face când simptomele devin greu de suportat

Dacă va aflați într-o stare de durere continua, timp de o săptămână, înseamna ca procesul de detoxifiere s-a blocat și trebuie repus în mișcare prin 2 metode : mergem la următorul pas de detoxifiere sau dam în spate un pas, pentru a echilibra și a trece peste durere. Dacă acum mâncați crud 80 %, un pas în spate ar însemna sa mâncați un procent mai mare de hrana gătită la foc, iar un pas înainte ar însemna sa mâncați un procent mai mare de crud 95-100%. Plantele medicinale și remediile din plante ajuta foarte mult în grăbirea și susținerea procesului de detoxifiere.

Sauna, dușurile, relaxarea și odihna corespunzătoare ajuta la trecerea prin aceasta stare de descărcare.

Detoxifierea emoțională din timpul unei crize, poate fi foarte solicitanta. De aceea recomandarea mea este sa găsiți pe cineva de lângă voi, care va poate susține și calma la nevoie; cineva care sa va ajute atunci când aveți atașamente mari fata de mâncare și aveți pofte emoționale pentru junk food. Dieta cruda din punct de vedere al stomacului, nu este atât de dificila pe cat pare din punct de vedere mental sau emoțional.

O criza de eliberare trebuie primita cu bucurie, nu cu frica și disperare. Nu este un moment de panica, ci un moment în care sa va ajutați organismul sa elimine tot ceea ce îl deranjează și de care nu are nevoie. Tot ce este eliminat, prin piele, fecale, transpirație, erupții etc.  exista în organismul dumneavoastră și ar fi mult mai bine sa nu fie. Un nas care curge nu trebuie oprit, ci ajutat sa elimine toate mucozitățile depuse, pentru a putea respira mult mai bine apoi :).

Am învățat sa ne speriem de cea mai mica durere sau neplăcere, fără sa înțelegem ceea ce ne arata corpul nostru, fără sa ne întrebăm ce se întâmplă de fapt. O  durere sau o stare neplăcută a corpului, un grad mic de funcționalitate a sa,  este o alarma, un indiciu care iți arata ca nu te afili în echilibru cu tine însuți, cu ceea ce faci și cu felul cum iți tratezi propriul corp. Contează foarte mult acțiunile pe care le iei după ceasta alarma, poți sa oprești alarma și nu faci nimic, sau înfrunți problema și sa o rezolvi.

Sa nu uitam faptul ca procesul de detoxifiere a organismului reprezinta, în fapt, o parte a unui proces complex de naturalizare  a corpului fizic și a celorlalte biostructuri (biocampuri energo-informationale psiho-mentale, cauzale, spirituale etc.), dar, mai ales, de regenerare a tuturor acestora, prin reconectarea complexei personalități umane la sursa primordiala de energie, la divinitate sau natura.

Efecte de detoxifiere pe drumul spre vindecare

In continuare va prezint o lista cu efecte de detoxifiere, preluata din cartea Dr-lui. Morse. Majoritatea oamenilor nu trec prin simptome atât de severe de descărcare, precum cele din lista celor intense. Procesul depinde de gradul de intoxicare al persoanei respective și de moștenirea genetica celulară. Un alt factor este cantitatea de medicamente pe care le-a luat persoana respectivă în cursul vieții și procedurile chirurgicale pe care le-a efectuat. In general, criza de vindecare nu este de durata îndelungată, de aceea va recomand sa aveți mare răbdare fata de voi. Consumaţi alimente crude, pe cat posibil, și nu uitați de apa. Majoritatea fructelor au puternice proprietăți antioxidante și astringente, ajutând organismul să se debaraseze de  toxine. Dacă nu simțiți nevoia să mâncați, atunci nu mâncați. Lăsați organismul sa se odihnească, dar consumaţi neapărat o cantitate suficienta de suc proaspăt sau de apa pura.

Detoxifierea are întotdeauna drept rezultat recâștigarea vitalității. In final, acest proces va va oferi o sănătate plina de vibrații benefice,vitalitate și conexiune.
Dacă aveți simptome severe, și nu știți ce sa faceți, puteți merge la camera de garda pentru ajutor de urgenta. După aceea puteți alege sa faceți o pauza și sa rezumați de unde ați rămas în cura dumneavoastră.

EFECTE SECUNDARE UŞOARE

 • Simptome de răceală şi gripă
 • Febră scăzută (37,2 – 37,7 °C)
 • Tuse cu sau fără expectorații
 • Expectorații de mucus transparent sau galben, provenind din nas sau gât(plămâni, bronhii etc.; mucozitățile pot conține firişoare de sânge)
 • Dureri minore intermitente sau de durată
 • Mucozități în materiile fecale
 • Mucozități în urină
 • Pierderi de energie (posibile oscilații de energie)
 • Erupții cutanate şi prurit
 • Simptome de boală cu remisie temporară
 • Secreții la ochi
 • Cefalee uşoară
 • Tulburări minore de vedere (ceaţă)
 • Vertij minor
 • Scăderea în greutate (între 3 şi 7 kg în două săptămâni. Depinde de gradul de epuizare a tiroidei. Poate fi de numai 1 kg)
 • Frisoane
 • Emoții manifestate prin plâns, furie şi chiar râs
 • Hemoragii pe nas, de scurtă durată
 • Hemoragii anale (hemoroizi sau leziuni)
 • Cantități infime de sânge în urină

EFECTE SECUNDARE MODERATE

 • Simptome de bronșită sau pneumonie
 • Expectorații abundente de secreții verzi sau brune, provenind din nas şi gât (plămâni,bronhii etc.)
 • Dureri articulare
 • Eliminare masivă prin rinichi (urină colorată în maro, portocaliu sau galben închis etc.)
 • Dureri resimțite în zona unor plăgi mai vechi sau în regiunile cu degenerescență din organism
 • Paralizii minore ale membrelor
 • Simptome de oboseală cronică
 • Hemoragii nazale
 • Spasme pulmonare asociate cu astm / emfizem / sindrom de obstrucție pulmonară cronică
 • Tulburări medii de respirație scurtă (astm, emfizem, boală obstructivă pulmonară cronică)
 • Mărire temporară a tumorilor
 • Simptome de boală intensificate (de scurtă durată)
 • Iritații la nivel cutanat
 • Secretarea de diverse substanțe prin piele, în special la nivelul mâinilor şi picioarelor
 • Vânătăi
 • Atrofiere musculară (musculatură construită din proteine de carne)
 • Secreții abundente la ochi şi urechi
 • Stări de vomă
 • Diaree
 • Formarea de „cheaguri” de celulită
 • Amețeli şi/sau vertij
 • Palpitații cardiace minore
 • Căderea dinților (minoră)
 • Mici abcese în cavitatea bucală
 • Migrene
 • Febră ridicată (39,4 – 40,5 °C)
 • Accese puternice de tuse (uneori seacă). Apelaţi la plante medicinale pentru a susține desprinderea şi expectorarea unor secreții compacte
 • Stări de depresie sau anxietate
 • Exhibarea sentimentelor (plâns, furie, râs etc.)
 • Gândire tulbure (lipsa clarității în gândire)
 • Crize excesive de prurit
 • Plombele cu mercur pot fi expulzate de organism
 • Hemoragie rectală datorată hemoroizilor sau leziunilor vechi sau actuale

EFECTE SECUNDARE INTENSE

 • Paralizie în orice regiune a organismului
 • Eliminare de mucozități pulmonare de culoare neagră
 • Eliminare masivă de secreții maro închis sau de sânge în urină, însoțite de dureri de rinichi
 • Eliminare masivă de materii fecale, de culoare neagră, însoțita de diaree
 • Tumori care ies la suprafață pe tot corpul
 • Pierderea vederii
 • Pierderea auzului
 • Amețeli severe (sau vertij)
 • Oboseală severă
 • Apariția de abcese în întreaga cavitate bucală
 • Căderea unghiilor de la mâini şi picioare
 • Pierdere severă în greutate (se poate instala în cazul existenței unei slăbiri a funcției pancreatice)
 • Respirație extrem de dificilă (recurgeţi la un inhalator sau antispastic)
 • Depresie temporară severă, manifestată prin plâns, furie, râs etc.
 • Confuzie mentală
 • Crăparea pielii
 • Căderea dinților (majoră)
 • Reapariția unor vechi simptome reprimate

Surse:

 • Sa trăim sănătos fără toxine - Dr. Robert Morse
 • Un tratat pentru alimentația naturala a omului - Dr. Paraschiv Claudius
Anunțuri publicitare
Despre Celeste G. 256 de Articole
Celeste promovează un stil de viață sănătos nu numai pentru corp, dar si pentru minte și suflet. Este o fire curioasă, pătrunzătoare și clară, un health-food junkie cu o determinare puternică de a descoperi noi nivele de conștiență și de a explora necunoscutul. Dacă vă plac articolele, nu uitați să îi susțineți munca prin share și like.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

 1. Eu am tinut 3 zile de post negru, cu apa. Eliminarea toxinelor devine exploziva in a treia zi. Am decis sa-mi detoxifiez organismul mai intai cu o cura de suc fructe si vai trece iar printr-un post negru cand am mai putin toxine...

  • Da, cunosc situatia. Si noi am decis sa o luam usor din acelasi motiv, altfel nu mai pot sustine munca pe care o fac. Mult succes si incredere, mini-posturi cu sucuri sau fructe din cand in cand sunt binevenite.