Anunțuri

Magneziul – beneficii sănătate, carențe, exces și surse vegetale

Magneziul este extrem de important pentru sănătatea noastră, deoarece este utilizat în mai mult de 300 de reacții biochimice, este al patrulea mineral cel mai răspândit în organism, și este parțial responsabil pentru nenumărate aspecte bune ale sănătății. Magneziul este utilizat în metabolismul carbohidraților, sinteza grăsimilor și a proteinelor și transmisia impulsurilor nervoase.  Aproximativ 50% din cantitatea totală de magneziu din corpului nostru este stocată în oase, iar restul se află în mușchi, organe și fluide.

Magneziul este unul din cele 7 macrominerale esențiale sănătății noastre, de aceea este nevoie să consumăm cel puțin 100 mg de magneziu pe zi. Deși este mai benefic să obținem cantitatea necesară de magneziu din alimentație, acolo unde este nevoie se pot utiliza suplimente alimentare ce se găsesc în magazinele naturiste sau în farmacii.

Din cauza poluării în masă atmosferei și demineralizarea solului foarte multe din vegetalele de astăzi nu mai conțin nivelul corespunzător de minerale de aceea suplimentarea este de multe ori necesară. Chiar dacă te hrănești organic, poți avea surpriza să te găsești printre cei cu deficiențe. Pentru o absorbție rapidă și o utilizare eficienta suplimentul dorit este magneziul sub formă coloidală sau pudrele de plante verzi precum iarba de grău și ovăzul.

Mineralize și vitaminele sunt dependente unele de altele, de exemplu Vitamina C mărește absorbția de calciu și mai toate mineralele iar familia mineralelor ajută la activarea și utilizarea vitaminelor. Deci, avem nevoie de toate elementele într-un mod echilibrat.

BENEFICII SĂNĂTATE

Relaxare musculară și nervoasă

Magneziul are un rol de relaxare a țesuturilor și astfel contribuie la crearea unei stări de bine generală și la decontractarea mușchilor și țesuturilor. Un masaj cu ulei de magneziu este binevenit după o zi de muncă în sala de sport. Carențele de magneziu sunt asociate cu stări de anxietate și depresie ce derivă din alterarea tipului de microorganisme ce traiesc în intestinele noastre. Acest studiu arată legătura dintre deficiența de magneziu și dezechilibrul florei intestinale.

Echilibrează nivelul fluidelor și ajută digestia și detoxifierea

Prin relaxarea mușchilor colonului, magneziul ajută la o bună motilitate intestinală și la stimularea procesului de excreție, prevenind astfel constipația.

Folosit sub forma de săruri de sulfat de magneziu pentru baia picioarelor, eliberează mușchii și țesuturile inflamate de surplusul de apa.

Utilizat sub alte forme de săruri (carbonat, oxid sau hidroxid) poate servi drept pansament gastric.

Consumul de magneziu ajută la eliminarea toxinelor din organism și la reducerea efectelor otrăvirii cu plumb.

Metabolizarea carbohidraților, Diabet, Menținerea unei greutăți normale

Magneziul activează numeroasele enzime care intervin în mecanismele de metabolizare a carbohidraților, astfel are un rol important în utilizarea carbohidraților ca și energie și în menținerea unui nivel glicemic normal.

Diferite studii au confirmat relația dintre aportul zilnic de magneziu și riscul apariției diabetului. Pentru fiecare 100 de miligrame de magneziu consumate zilnic, din alimentație, riscul de a avea diabet de tip 2 scade cu aproximativ 15%. Conform cu studiile făcute de cercetători, nivelele scăzute de magneziu duc la alterarea secreției de insulină și la diminuarea sensitivității la insulină.

Sănătatea oaselor

Magneziul are un rol important în dezvoltarea normală a oaselor și a dinților, activând Vitamina D și ajutând stabilizarea calciului în oase. Consumul optim de magneziu este asociat cu o sănăate bună a oaselor și risc scăzut de osteoporoză.

Sănătatea inimii și sistemului circulator

Magneziul susține sănătatea mușchilor, deci este esențial și în sănătatea mușchiului inimii. Un aport optim de magneziu este asociat cu un risc scăzut de arteroscleroză și de hipertensiune. Magneziul detensionează, decontractează țesuturile și ajută la mișcarea și utilizarea corectă a calciului, astfel încât acesta să nu se depună în artere și vene.

Studii recente au arătat că un aport crescut de calciu fără un aport corespunzător de magneziu poate duce la un risc crescut de calcifiere a arterelor și la apariția problemelor cardiovasculare și a pietrelor la rinichi.

Administrarea rapidă de magneziu după un atac de cord scade riscul de mortalitate și regularizează ritmul cardiac.

Sindromul premenstrual

Cercetarea sugerează faptul că persoanele afectate de sindromul premenstrual pot diminua simptome precum balonare, insomnie, umflarea picioarelor, luarea în greutate, sensibilitatea sânilor, printr-un aport mai mare de magneziu.

FACTORII CARE INFLUENȚEAZĂ ABSORBȚIA MAGNEZIULUI

 • nivelul corespunzător de aminoacizi poate contribui la stabilizarea nivelului de magneziu în corp;
 • magneziul se absoarbe eficient în prezența vitaminei B12;
 • cafeina din cafea, ceaiul sau băuturile răcoritoare îndulcite duc la scăderea absorbției magneziului;
 • aportul excesiv de fluor, zinc mărește necesarul de magneziu;
 • un exces de calciu declanșează o eliminare accentuata de magneziu în urina;
 • absorbția scăzută a magneziului poate fi cauzată de diabet, glicemie ridicată, precum și de medicamente, în special diureticele.

DEFICIENȚA DE MAGNEZIU

Magneziul este absorbit la nivelul intestinului subțire, de aceea nivelele acestuia în sânge sunt influențate de către starea de sănătate a sistemului digestiv și a rinichilor. O cantitate excesivă de magneziu, eliminat prin urină, poate fi cauzată de consum excesiv de alcool, diabet sau anumite medicamente.

Simptomele ce apar în carența de magneziu sunt următoarele:
 • diaree, oboseala;
 • pierdere de calciu, aritmie cardiacă;
 • oase moi și poroase;
 • digestie slabă. tulburări gastrointestinale;
 • tulburări de somn, iritabilitate, amețeli;
 • crampe și spasme, tahicardie, nervozitate, calculoză renală, stări convulsive, ten încărcat;
 • boli coronariene, stări de confuzie mentală și formarea de cheaguri de sânge;
 • pierderea poftei de mâncare, vărsături, greață.
 • diabet, depresie, simptome ale menopauzei;
 • nivelul hormonului PTH scade (parathyroid hormone).

Când sunteți stresat, organismul tinde să își epuizeze rapid resursele sale de magneziu. Un simptom foarte frecvent de deficit de magneziu este pofta de ciocolata, deoarece ciocolata este bogată în acest mineral esențial.

Dacă vă situați în una din următoarele categorii de persoane atunci starea dumneavoastră de sănătate poate beneficia de un aport mai important de magneziu :
 1. persoane ce suferă de diabet
 2. persoane ce iau tratamente ce conțin diuretice, antibiotice sau medicamente împotriva cancerului
 3. consumatorii de băuturi alcoolice în exces
 4. personele ce suferă de probleme digestive
 5. persoanele ce suferă de lipsă de calciu sau potasiu pentru care suplimentarea cantităţii de magneziu poate corecta carenţele respective

EXCESUL DE MAGNEZIU

Deși este destul de greu să ai un exces de magneziu, ascest lucru se poate întâmpla. Aportul în exces poate duce la pierderea controlului asupra sistemului nervos. Persoanele ce suferă de probleme relnale trevuie să consulte medicul înainte de a lua suplimente de magneziu.

Simptomele ce apar în aceste cazuri sunt următoarele :

 • grețuri severe și vărsături;
 • tensiune sanguină extrem de scăzută;
 • slăbiciune musculară extrem de mare;
 • tulburări respiratorii severe;
 • ritm cardiac neregulat.

DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ(mg)

Vârsta Bărbați Femei Femei însărcinate Femei care alăptează
0-6 luni 30 30
7-12 luni 75 75
1-3 ani 80 80
4-8 ani 130 130
9-13 ani 240 240
14-18 ani 410 360 400 360
19-30 ani 400 310 350 310
31-50 ani 420 320 360 320
peste 51 ani 420 320

IMPACTUL TRATAMENTULUI TERMIC AL ALIMENTELOR ASUPRA CONȚINUTULUI DE MAGNEZIU

Magneziul poate fi îndepărtat din alimentele vegetale prin intermediul apei în care alimentele sunt fierte. De exemplu, spanacul fiert de peste 8 minute într-o oală mare elimină aproape 20-30% din magneziul conținut în frunze. Pentru a minimiza pierderea de magneziu la gătit, este recomandat un timp scurt de preparare, folosirea unor cantități mai mici de apă, metode de gătit precum aburi sau consumarea apei în care s-a gătit.

SURSE VEGETALE DE MAGNEZIU

Legume mg /o portie de 200 calorii
Macris crud 937 mg
Sfecla mangold cruda 853 mg
Iarba grasa cruda 850 mg
Spanac 687 mg
Alge agar 503 mg
Frunze de amaranth 478 mg
Alge wakame 476 mg
Kale 419 mg
Zucchini 314 mg
Patrunjel 278 mg
Inima de palmier 271 mg
Broccoli 179 mg
Andive 176 mg
Castravete 173 mg
Fructe mg /o portie de 200 calorii
Lamaie 120 mg
Rubarba 114 mg
Ananas 113 mg
Suc de mure 111 mg
Kiwi 98 mg
Zmeura 85 mg
Piersici 82 mg
Capsuni 81 mg
Jackfruit 79 mg
Pepene galben 79 mg
Seminte si nuci mg /o portie de 200 calorii
Seminte de floarea soarelui 212 mg
Seminte de susan 203 mg
Seminte de dovleac 198 mg
Seminte de floarea soarelui 212 mg
Nuci braziliene 115 mg
Nuci caju 106 mg
Migdale 96 mg
Unt de caju 88 mg
Seminte de pin 75 mg
Castane 64 mg
Fistic 43 mg
Nuci pecan 37 mg
Nuci macadamia 36 mg
Lapte de nuca de cocos 32 mg

IMPORTANT

Daca doresti sa preiei cu totul acest articol sau bucati din el, exact asa cum sunt scrise, menționează la sfarsitul său sursa prin text și link.

 

Surse

Să trăim sănătos fără toxine – Robert Morse

Biblia vitaminelor – Earl Mindell

http://nutritiondata.self.com

http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-magnesium.html

http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

http://suntsanatos.ro/sanatate/magneziul.html

Anunțuri
Despre Celeste G. (252 de articole)
Celeste promovează un stil de viață sănătos nu numai pentru corp, dar si pentru minte și suflet. Este o fire curioasă, pătrunzătoare și clară, un health-food junkie cu o determinare puternică de a descoperi noi nivele de conștiență și de a explora necunoscutul. Dacă vă plac articolele, nu uitați să îi susțineți munca prin share și like.

3 comentarii la Magneziul – beneficii sănătate, carențe, exces și surse vegetale

 1. Foarte bine documentat articolul! Echilibrul magneziului joaca un rol esential si foarte important in gandire.

 2. Ce de sfaturi bune! Multumesc, Oana 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: