Ce este şi cum se utilizează tărâţa de Psyllium ?

psyllium
© retetecugust.com

Toţi cei care vor să se detoxifieze, şi au şi o obsesie în aceasta privinţa sau nu, încep să folosească tărâţa de psyllium - tărâţa minune.

Este cunoscut faptul că fibra măreşte capacitatea intestinală şi astfel elimină constipaţia, prin diminuarea apetitului şi o mai bună absorbţie, ajută la pierderea în greutate, previne cancerul de colon, menţine colesterolul scăzut, ajută în tratamentul SCI şi al diverticulitei.

Psyllium (Plantago psyllium) este o plantă din familia pătlaginei, cultivată în India, Spania, Franţa. În medicina populară, seminţele de psyllium sunt cunoscute datorită proprietăţilor lor laxative. În Egiptul Antic, seminţele de psyllium erau folosite în tratarea inflamaţiilor căilor urinare.

Tărâţele de Psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat până nu demult pentru conţinutul său ridicat de fibre. 100 g psyllium conţin circa 71 g de fibre solubile, iar aceeaşi cantitate de ovăz conține numai 5 g de fibre solubile.

Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţa gelatinoasa, care absoarbe substanţele toxice şi astfel le elimină.

 Seminţele de psyllium absorb de 10 ori greutatea lor în apa.

Seminţele de psyllium conţin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin se comporta asemenea unui burete, care se umflă, absoarbe substanţele toxice, stimulează peristaltismul şi uşurează tranzitul intestinal. Acţiunea fibrelor din seminţele de psyllium, este pur mecanica, organismul nu le asimilează. Fibrele sunt utilizate doar ca laxativ, fără nici un risc de dependență sau toxicitate. Studiile au demonstrat că fibrele solubile, așa cum sunt cele din psyllium, sunt cele mai bune pentru reducerea nivelului colesterolului şi, în consecinţă, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene.

Psyllum este disponibil sub formă de făină fin măcinată sau de tărâțe, semințe măcinate grosier. De-asemenea puteți găsi și sub formă de tablete sau pilule. Există 2 tipuri de psyllium, cel blond și cel negru. Cel mai frecvent întâlnit fiind cel deschis la culoare.

Ele sunt utile în următoarele moduri :

 • Tratează constipaţiile cronice.
 • Previn şi tratează diareea.
 • Tratează intoxicaţiile cauzate de retinerea de materii fecale în intestin.
 • Ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil.
 • Previn şi tratează colitele, hemoroizii.
 • Mucilagiile din seminţele de psyllium reţin substanţele toxice şi iritante din intestin, reducând riscul de cancer de colon sau diverticulita.
 • Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat că administrarea de suplimente nutritive cu seminţe de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rău (LDL) în patru săptămâni. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boala cardiovasculara cu 20%.
 • Cresc senzaţia de saţietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele din seminţele de psyllium au capacitate mare de absorbţie a apei, de aceea se umfla în stomac şi dau rapid senzaţia de saţietate.
 • Reduc absorbţia acizilor graşi din intestin.

Să facem distincția dintre cele 2 tipuri de fibre, solubile și insolubile

Fibrele solubile atrag apa și formează un gel, care încetinește digestia. Din această cauză ele întârzie golirea stomacului și te fac să te simți plin, ceea ce ajută la controlul greutății. Golirea mai lentă a stomacului poate afecta, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și poate avea un efect benefic asupra sensibilității la insulină, ceea ce poate ajuta la controlul diabetului zaharat. Fibrele solubile pot contribui, de asemenea, la scăderea colesterolului LDL prin interferența lor în absorbția colesterolului alimentar.

Surse de fibră solubilă : psyllium, in, ovăz, nuci, linte, fasole, țelină, morcovi, căpșuni etc.

Fibrele insolubile sunt considerate fibre sbenefice pentru sănătatea intestinelor deoarece au un efect de laxativ și adaugă consistență, ajutând la prevenirea constipației și potolirea foamei. Aceste fibre nu se dizolvă în apă, astfel ele trec prin tractul gastrointestinal relativ intacte și accelerează trecerea alimentelor și a deșeurilor prin intestine. Fibrele insolubile se găsesc în principal în cerealele integrale și legume.

Surse de fibre insolubile: grâu și produsele din făină integrală de grâu, orez integral, tărâțe de porumb, orz, semințe, nuci, legume rădăcinoase, struguri, verdețuri etc.

OK, toate bune şi frumoase, dar cum o folosim ?

Am observat că unele persoane o folosesc şi în prăjituri, pentru a lega compoziţia sau în alte mâncăruri tot cu intenţia de a lega și a îngroșa compoziţia. Dacă este folosită în cantitate mică, cu masură, de obicei nu va pune probleme.  Dar dacă se utilizează în exces, poate cauza probleme neplacute precum: dureri de stomac, blocaj intestinal sau te trimite la baie urgent.  Nu mi se pare interesant și nici de așteptat să mănânci o budincă dulce de psyllium sau un tort și să o tuleşti la baie după accea, sau sa stai umflat ca un balon şi sa nu ştii ce ți se întâmplă și de ce. O linguriță mică probabil că nu strică, dar de obicei cantitatea folosită în unele preparate este destul de mare.

Exista câteva produse de detoxifiere care au la baza această tărâță de psyllium și producătorii te avertizează pe flacon că va trebui sa bei cel puțin 2 litri de apă cât timp ţii cura, din care un pahar de 250ml imediat dupa ce bei doza respectivă. Doza recomandata, de obicei, este 1 lingură(2 lingurițe) de tărâțe împreună cu un pahar de 250ml apa, dimineața, pe stomacul gol. Puteți începe cu o doza de o lingurița ca mai apoi să o creșteți la 2 lingurițe.

Iată ce ne spune un om care se ocupă cu detoxifierea colonului (colonics) de ceva timp - Gil Jacobs.

"Tărâța de psyllium, din punctul meu de vedere trebuie folosită doar de cei care se află într-o stare foarte bună de sănătate. Este o metodă adecvată pentru persoana care a ajuns la un nivel final de detoxifiere.  Psyllium-ul absoarbe de 10 ori greutatea sa când ajunge în intestine împreuna cu apa, absoarbe de 10 ori în greutatea sa  gunoiul de pe peretele intestinal. Asta sună foarte bine dar majoritatea persoanelor nu pot elimina această materie compactă. Este mult prea sedimentată. Normal că persoane foarte puternice pot lua psyllium și pot avea rezultate bune pentru că şochează sistemul. Dar când ajung într-o faza mai avansată de detoxifiere, și psyllium-ul a ajuns să sape în depozitele foarte vechi de pe colon, au nevoie de ajutor pentru că nu mai pot elimina aceasta materie singuri, de aceea în acest moment colon hidroterapia vine să satisfacă această necesitate. Eu întotdeauna le spun oamenilor că ar trebui să investească măcar 2 ani într-o dieta curata, vegana (50-70% hrana vie), înainte de a începe o detoxifiere  de acest gen. Nu poţi sari imediat de la o dieta a lumii moderne la o grămadă de psyllium şi zeolit. Este ca şi cum ai pune un om de 300 Kg sa alerge la 100 metri garduri.  "

Deci, din ce ne spune domnul Jacobs, doar oamenii care au ţinut o dieta vegană, care şi-au detoxificat organismul de ceva timp şi se afla în stare buna de sănătate ar trebui sa folosească psyllium sau bentonita (zeoliti).

Citatul lui Gil Jacobs este luat din cartea Nataliei Rose - The Raw Food Detox Diet.

Doze recomandate

 • 1 linguriță de tărâțe de Psyllium + 200ml apă, pentru începători
 • 1 lingură cu vârf de tărâțe de Psyllium + 250ml apă, pentru avansați

O cură completă ia de obicei 3 luni.

Se trece treptat de la doza mai mică la cea mai mare, ascultând cum reacționează organismul.

Se poate lua la trezire sau înainte sau după fiecare masă. Pentru început o doză pe zi este de ajuns, ca mai apoi să treceți la mai multe în funcție de necesități. Încercați toate versiunile pentru a găsi cea care vă aduce cele mai multe beneficii.

Pudră sau tărâțe ?

1 lingură de tărâțe măcinate = 1 linguriță de pudră

Dacă folosiți pudra fină, atunci doza zilnică trebuie modificată pentru a reflecta acest lucru, ținând cont de conversia de mai sus.

Posibile reacții adverse

Dacă ai diaree te rog să consulți medicul pentru a vedea dacă îți recomandă folosirea tărâței de psyllium, deoarece aceasta poate avea complicații precum vărsături, blocaje intestinale, dureri intestinale, greață și vărsături, erupții cutanate, observate mai ales la persoanele cu afecțiuni cronice.

După cum a menționat și Dl. Jacobs tărâța de psyllium este recomandată doar celor sănătoși.

Informații nutriționale

Informații per 100 g Tărâțe de Psyllium1 lingură = 5 g
38 KCal89 g Carbohidrați0 g Grăsimi7 g Proteine
77.8 g Fibre333 mg Calciu2 mg Fier


Anunțuri publicitare
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 238 de Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez un stil de viață sănătos pentru corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

36 de Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

  • Bună Anca. Dacă vorbim de o doză obișnuită pentru adulți, ce implică consumul de 200-400 ml de apă, cel mai bine se ia masa la 2 ore de la doza de tărâțe de psyllium, ca să se dea timp pentru golirea stomacului de acestea. Acest timp poate varia puțin în funcție de metabolismul și procesul de digestie al fiecăruia, de la 1-1.5 ore pentru procese mai rapide sau chiar 3 ore pentru cele mai încete. Cel mai ușor este să fii atentă atunci când simți că trece hrana din stomac în intestine, sau când apare senzația reală de foame(a nu se confunda cu pofta sau cu dorința, izvorâtă din minte, de a respecta un program). De-asemenea, dacă îți este dificil dimineața, poți lua doza de psyllium seara, 1-2 ore înainte de culcare.

  • Bună Marius, nu iți pot spune clar dacă poți lua sau nu, afecțiunea ta este destul de serioasă și îți recomand să găsești e cineva care să te monitorizeze atent pentru orice modificare faci în dietă, cineva care să cunoască în detaliu starea ta de sănătate. Sper să găsești acea persoană astfel încât să ai susținere în găsirea soluției.

  • Mai sunt semintele de chia de exemplu. O alta idee ar fi si fulgii de ovaz. Poti cauta si un amestec de fibre la farmaciile cu produse naturale.

 1. Buna,
  Am cumparat o punguta care contine: tarâte psyllium, tarâte ovaz, seminte in si carob. Am probleme cu constipatia si m-am ales si cu hemoroizi. Te rog f mult sa-mi spui daca ma ajuta si cum as putea sa le folosesc.Multumesc.

  • Buna ziua, in teorie acest amestec ar trebui sa te ajute sa ai un scaun in fiecare zi si sa mai absoarba din toxine si din sucurile gastrice acide pentru a-ti proteja intestinele. Dar trebuie sa ai grija la hemoroizi, tesuturile intestinului tau sunt deja afectate si scaunul trebuie mentinut la o consistenta mai moale spre a nu provoca mai multe probleme. In opinia mea si o schimbare de dieta trebuie facuta astfel incat sa se stopeze degenerarea intestinului si aparitia de hemoroizi + suplimente de minerale si vitamine pentru intarirea si sustinerea organismului. Toate cele bune.

 2. Buna!Folosesc alternativ seminte de in si psyllium din vara.Sunt multumita ca am scaun zilnic.Dar as vrea sa stiu daca e ok sa le consum ala long?

  • Buna Veronica, sunt ok consumate si pe o perioada lunga, deocamdata nu se stiu efecte adverse. Mult succes !

  • Buna ziua, de obicei o cura cu psyllium, pentru curatarea colonului si detox in general, tine 3 luni.

 3. La persoanele care fac tratament cu anticoagulantele, este recomandata cura? Menționez ca am avut un infarct miocardic, am 3 stenturi și iau anticoagulantele. Mulțumesc!

  • Buna Monica, cura cu psyllium nu ar toebui sa interfereze negativ, deoarece actiune asa este in intestine, de a se dilata si a ajuta la formarea unui bol cu o consistenta echilibrata astfel incat eliminarea sa fie mai usoara.Pe langa acestea absoarbe si toxine prezente in tractul intestinal si le elimina si pe acestea. Daca iei medicamente acestea trebuiesc separate de consumul de psillium pentru ca daca vor fi in acelasi bol alimentar atunci nu se vor absorbi complet, ci vor fi eliminate. Deci consumul de medicamente trebuie delimitat orar, astfel incat sa fie 2-4 ore intre comsumul de psillium si medicamente.

 4. Interventiile m-au bagAT IN ceata. Acest produs ajuta la boala de constipatie sau nu? Eu sufar de constipatie, balonari, deci e bun produs in acest caz?

  • Bună ziua, Acest produs ajuta la cresterea peristaltismului intestinal sau la oprirea sau diminuarea acestuia, in functie de afectiune. Este bun in cazul dumneavoastra, doar respectati instructiunile de pe pachet, beti cantitatea de apă necesara impreuna cu doza de psyllium. Daca vedeti ca se intampla contrariul, atunci este nevoie sa micsorati doza.

  • Nu am mai auzit de acest nume, dar din cate spune Wikipedia, este un alt nume pentru aceeasi planta.

 5. Buna. Eu am probleme cu constipatia, si as vrea sa slabesc cateva kg. Cum ar trebui sa consum taratele? Le pot consuma cu iaurt si sa beau apoi 1-2 pahare de apa?

  • Bună ziua, dacă suferiți de constipație, psyliiumul ajuta dar este un remediu temporar. Cel mai bine ar fi sa schimbati un pic dieta si sa aveți grijă de echilibrul dumneavoastră emoțional. In primul rand o hrana cu mai multe cruditati ce aduc apa si fibre naturale ce ajută la un tranzit mai bun. Apoi nu uitati de apa si sucuri naturale. Evitati fast-food-ul, alimentele uscate sau prea compacte și faceți-vă timp pentru a vă relaxa zilnic. Nu recomand să amestecați psyllium-ul cu iaurt, ci cu apă sau suc de fructe/legume. Mult succes !

 6. Buna! Am si eu o intrebare daca dimineata iau un iaurt cu 2lingurite de tarats psylium si seara un iaurt cu 2 linguriță de seminte chia are ceva?

  • Bună Bianca, să ai fierea ștrangulată poate însemna multe lucruri.... Am prea putină informatie despre tine ca să îți dau vreun sfat.

  • Bună Georgiana. Pe la sfărșitul articolului găsești doza recomandată pe zi. De câte ori, de obicei o singură dată pe zi este de ajuns. O zi frumoasă !

 7. Cuma adica sa constipe? Eu pt aceasta am cumparat-o. Pt ca sufar de constipatie. Nu as vrea sa am efect invers. Aica sa ma constip si mai tare..

  • Bună Veronica, Tărâțele de psyllium au 2 întrebuințări : una pentru a ușura tranzitul și alta pentru a ajuta să stopeze diareea sau eliminarea prea rapidă. Trebuie doar să înțelegi cum să îl folosești pentru a-ți oferi rezultatul dorit. Dacă intestinele sunt încărcate sua nu ai mai făcut vreo altă cură cu hrană vie sau sucuri sau plante medicinale, trebuie să începi cu o doză mică de tărâțe lăsate să se hidrateze într-un pahar de apă, de exemplu 1 linguriță în 300 ml apă. Iar apoi, la vreo 10-15 minute să mai bei un pahar de apă, măcar 200 ml. Dacă ai luat tărâțe simple probabil nu scrie pe plic cum să le folosești, dar dacă luai un compus care conținea psyllium și altceva va scrie că trebuie să le bei hidratate in apă + să mai bei un pahar de apă după ele ca să ai efectul dorit de tine. Mult succes !

  • Buna Ramona. Depinde exact ce doresti sa faci. Daca folosesti tarata in diferite preparate de mancare, si nu exagerezi cu cantitatea, nu ar trebui sa ai vreo problema. Daca o consumi dimineata sau seara cu apa, pentru curatarea intestinelor, este ok atâta timp cât nu te constipă. Dacă te gandești sa faci o detoxifiere cu plante medicinale sau sa iti schimbi dieta, acest lucru nu este recomandat in timp ce alaptezi.

  • Buna ziua Melania,
   Psyllium gasesti foarte usor, la toate magazinele naturiste gen plafar, farmaciile cu produse naturiste, supermarketurile sau magazinele online. O simplă căutare pe net, sau o plimbare la cumpărături iti va da raspunsul cautat. O zi frumoasă !

 8. Bine v-am gasit ! rasfoiesc de cateva minute bune site-ul si imi place la nebunie!!!! si mai am mult de studiat :-D vreau sa va impartasesc din experienta mea cu taratea de psyllium . La vreo 3 ani de la nastere , am auzit de ea...intr-un moment in care am vrut sa ma scad din greutate si asa am auzit si de efectele ei asupra tranzitului intestinal cu care avusesem probleme mari in trecut .Si-am trecut la fapte ! am consumat cate o lingura cu varf dim si seara , intr-o cana cu apa , dupa care mai beam 2-3 cani imediat . La mine s-au vazut efectele imediat : dupa doar 2 zile am eliminat placa mucoidala , despre care citisem pe net ( si dupa care ma uitam atenta :-P ) avea marimea unei palme si m-a surprins , ptr ca aveam impresia ca aveam o alimentatie echilibrata ( nu mancam salamuri , manacruri grele , semipreparate de orice fel ! ) am continuat sa consum timp de 2 luni ...m-am simtit excelent! nu mai eram balonata , eram mai usoara , am reusit sa si slabesc ( practic si sport mult ) m-a "obligat " sa beau multa apa , ceea ce nu fac de regula...si mi-a disciplinat putin mesele. Pentru mine , a fost o tarate minune :-D In alta ordine de idei, multumim pentru articol! Sper sa-l vada cat mai multi oameni !