Zincul - beneficii sănătate, deficiență, exces și surse vegetale

© retetecugust.com

Zincul este un mineral important care joaca un rol vital în sintetizarea proteinelor și ajuta la reglarea producerii de celule pentru sistemul imunitar. Zincul se gaseste in muschii cei mai puternici ai corpului si este gasit in concentratii mari in celulele albe si rosii, in retina, piele, ficat, rinichi, oase si pancreas. Sperma si glanda prostata contin cantitati semnificative de zinc.

Zincul este implicat în multe aspecte ale metabolismului și este necesar pentru activitatea catalitică a peste 300 de enzime. Are un rol important in sintetizarea ADN-ului și diviziune acelulară. Cercetatorii cred ca 3000 de proteine din aproximativ 100.000 prezente in corpul nostru, contin zinc.

BENEFICIILE  ZINCULUI

Imunitate

Organismul nostrum are envoi de zinc pentru a crea și activa limfocitele T, ce se maturează la nivelul timusului și au un rol important in protejarea față de viruși, distrugerea celulelor canceroase și controlarea răspunsului imunitar. O deficiență de zinc diminuează acțiunea sistemului imunitar, asfel riscul de pneumonie și alte infecții crește.

Probleme de piele și vindecarea rănilor

Zincul ajută la susținerea calității și integrității pielii și a membranelor mucoaselor. Ulcerele de pe suprafața picioarelor sunt de obicei tratate cu suplimente de zinc sau soluții ce conțin zinc.

 Răceala obișnuită

Cercetătorii au demonstrat că zincul micșorează durata unei răceli și ajută la o regenerare rapidă a organismului, dacă este administrat in primele 24 ore de la inceputul simptomelor. Zincul administrat sub formă de sprei nazal poate avea efecte precum pierderea mirosului, de aceea este recomandat să evităm modula acesta de suplimentare.

Degenerare maculară și pierderea acuității vizuale

Prin diferite studii s-a observat asociația între consumul de suplimente de zinc împreună cu antioxidanți (vitamina C, E, beta-caroten) și diminuarea riscului de progresie a degenerăsii maculare ce poate duce la pierderea acuității vizuale. Studiul AREDS2 a relevat faptul că o suplimentare cu cel puțin 25mg de zinc  are efect protector împotriva dezvoltării nivelului avansat de degenerare maculară.

Sănătatea organelor implicate în reproducere

Cum am menționat mai sus zincul are un rol important in sistetizarea ADN-ului și a diviziunii celulare, de aceea este un supliment valoros pentru susținerea fertilității și factor de protectie impotriva malformatiilor congenitale. Zincul influențează acțiunea hormonului stimulator folicular hipofizar (FSH) și a hormonul luteinizant hipofizar (LH), ce sunt importante pentru funcționarea normală a ovarelor și testiculelor.

 Controlul apetitului și diabet

Zincul are un efect de creștere al apetitului și poate fi de ajutor în probleme de alimentație precum anorexia. Deficiența de zinc are și un efect de pierdere a sensibilității gustului ce poate duce la subnutriție.

Deși zincul crește apetitul studiile au demonstrat că promovează pierderea în greutate prin regularizarea acțiunii hormonului numit leptină, ce ne anunță când ne-am săturat.

Persoanele ce suferă de diabet pot avea și tulburări de apetit și probleme de obezitate. O suplimentare adecvată cu zinc poate ajuta la regularizarea funcției sistemului imunitar și apetitului, precum și susținerea tuturor funcțiilor organismului uman prin acțiunea sa antioxidantă. Cercetătorii încă studiează  zincul pentru a afla care este sunt beneficiile sale pentru cei suferind de diabet de tip 2.

DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ(mg)

Dozele zilnice recomandate, scrise mai jos, sunt bazate pe un aport adecvat unui organism sănătos care nu are probleme de absorbție a zincului, probleme de digestie iar factorii ce diminuează absorbția de zinc nu sunt prezenți. In ziua de astăzi toate aceste condiții sunt greu de respectat de aceea dozele de zinc recomandate sunt mai mari si ajung în jurul a 10-25 de mg zilnic, așa cum se menționează într-unul din studiile de mai sus.

VarstaBarbatiFemeiFemei insarcinateFemei care alapteaza
0-6 luni22
7-12 luni33
1-3 ani33
4-8 ani55
9-13 ani88
14-18 ani1191314
peste 19 ani1181112

DEFICIENȚA DE ZINC

Deficienta de zinc se manifesta prin lipsa absorbtiei intestinale, pierderea poftei de mancare, slabă pigmentare cutanata, cât și aspectul urat al pielii, depigmentarea unghiilor și aparitia petelor albe pe unghii. Timpul prelungit de vindecare a ranilor, sterilitate, forme de diabet, pierderea gustului, vedere nocturna slaba, deficiente congenitale, semne de incordare, tulburari comportamentale, nedezvoltarea testiculelor si a ovarelor, nanismul sunt asociate cu o carență de zinc.

Diareea cronica, ciroza hepatica, formele de diabet si insuficientele sau bolile renale sunt afectiunile la care organismul este cel mai predispus in cazul in care exista carente de zinc. Principala cauza a deficitului de zinc o reprezinta absorbtia proastă a acestuia și lipsa cantității corespunzătoare din alimentație.

Factorii care pot influența absorbția de zinc sunt :

 • excesul de fier din alimentatie ;
 • alcoolul inhiba absorbtia zincului;
 • ceaiul si cafeaua inhiba absorbtia zincului;
 • nicotina inhiba absorbtia de zinc;
 • antidrepresivele si dietele bogate excesiv in calciu inhiba absorbtia zincului.

Acuitatea vizuală depinde de cantitatea de zinc din organism. Vitamina A, a cărei importanță pentru sănătatea ochilor este bine cunoscută, devine mai eficientă dacă se administrează împreuna cu zincul. Afecțiunile generale ale vederii pot fi îmbunătățite dacă timp de o lună se iau zilnic 30 de mg de zinc. De asemenea, pierderea vederii, datorată degenerării retinei, stare care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, poate fi încetinită prin administrarea suplimentelor pe bază de zinc.

Pentru a crește biodisponibilitatea zincului din vegetale este recomandat să hidratăm semințele, leguminoasele și nucile înainte de a le folosi. De-asemenea este recomandat să consumăm pîine preparată cu agenți de creștere precum maiaua, sau pâine și produse din cereale preparate cu făină germinată decât crakerși sau alte produse ce folosesc făină ne-germinată sau nu au agenți de fermentare sau creștere.

EXCESUL DE ZINC

Dozele mari de zinc pot provoca aparitia unor afectiuni hepatice, insotite de letargie, apatie, dureri stomacale si febra. De asemenea, nivelurile nocive de zinc pot duce la marirea riscului de cancer de colon și de san.

SUPERALIMENTE

Zincul este prezent în majoritatea preparatelor de multi-minerale şi multi-vitamine, și poate fi procurat sub formă de sulfat, gluconat sau picolinat de zinc în doze cuprinse între 15 şi 60 mg zinc elementar. Deşi eficacitatea lor pare a fi egală, gluconatul este mai bine tolerat de organism decât sulfatul. Zincul chelatizat, picolinatul si formele coloidale sunt cele mai bune suplimente. Este de asemenea disponibil şi sub formă de combinaţii cu vitamina C, magneziu şi complexul B.

SURSE VEGETALE DE ZINC

Super-alimentele ca spirulina, maca, pudra de cacao cruda si polen contin o cantitate buna de zinc. Spirulina contine 2.2 mg per 112 g, iar cacao contine 5.9 mg per 86 g de pudra de cacao cruda.

Legumemg / cantitate
Grau germinat crud7 mg/ o portie de 200 cal
ciuperci8 mg/ o portie de 200 cal
Asparagus5 mg/ o portie de 200 cal
Patrunjel6 mg/ o portie de 200 cal
Frunze de amaranth8 mg/ o portie de 200 cal
Dovlecei, zucchini8 mg/ o portie de 200 cal
Inima de palmie8 mg/ o portie de 200 cal
Andiva9 mg/ o portie de 200 cal
Spanac5 mg/ o portie de 200 cal
Spanac5 mg/ o portie de 200 cal
Conopida4 mg/ o portie de 200 cal
Aragula4 mg/ o portie de 200 cal
Rosii4 mg/ o portie de 200 cal
Arpagic4 mg/ o portie de 200 cal
Ceapa verde4 mg/ o portie de 200 cal
Sfecla mangold3 mg/ o portie de 200 cal
Laptuca, salata verde2 mg/ o portie de 200 cal
Dovleac crud2 mg/ o portie de 200 cal
Morcovi2 mg/ o portie de 200 cal
Leguminoasemg / cantitate
Linte cruda sau gatita3 mg/ o portie de 200 cal
Mazare verde3 mg/ o portie de 200 cal
Boabe de soia3 mg/ o portie de 200 cal
Naut gatit1.3 mg/ 1/2 cana
Fasole pinto gatita0.8 mg/ 1/2 cana
Fasole kidney1.0 mg/ 1/2 cana
Naut gatit1.3 mg/ 1/2 cana
Ovaz gatit2.3 mg/ 1 cana
Seminte si nucimg / cantitate
Migdale1.1 mg/ 1/4 cana
Nuci romanesti0.9 mg/ 1/4 cana
Fistic0.7 mg/ 1/4 cana
Nuci pecan1.1 mg/ 1/4 cana
Arahide1.2 mg/ 1/4 cana
Unt de arahide0.9 mg/ 2 linguri
Seminte de floarea soarelui1.7 mg/ 1/4 cana
Porumb0.9 mg/ 1 cana
Caju1.9 mg/ 1/4 cana
Seminte de chia1.0 mg/ 30 g
Migdale1.1 mg/ 1/4 cana
Seminte de susan6 mg/ o portie de 200 cal
Seminte de dovleac5 mg/ o portie de 200 cal
Fructemg / cantitate
Avocado1.28 mg / 1 buc
Mure0.76 mg / 1 cana
Curmale0.43 mg / 1 cana
Zmeura0.52 mg / 1 cana
Rodie0.99 mg / 1 buc
Dude0.5 mg / 1 cana

Surse

 • Sa traim sanatos fara toxine - Robert Morse
 • Biblia vitaminelor - Earl Mindell
 • http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-zinc.html
 • http://debbietookrawforlife.blogspot.ro/2010/12/how-worried-should-we-be-about-zinc.html
 • http://www.veganhealth.org/articles/zinc
 • http://nutritiondata.self.com/
 • http://www.health-alternatives.com/minerals-nutrition-chart.html
 • http://www.topsanatate.ro/articol/zincul-mineralul-frumusetii-21544.html
 • Baltaci AK, Mogulkoc R, Halifeoglu I. Effects of zinc deficiency and supplementation on plasma leptin levels in rats. Biol Trace Elem Res 2005;104:41-6.
 • Chen MD, Lin PY. Zinc-induced hyperleptinemia relates to the amelioration of sucrose-induced obesity with zinc repletion. Obes Res 2000;8:525-9.


Anunțuri publicitare
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 238 de Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez un stil de viață sănătos pentru corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

 1. Doza zilnică recomandată de zinc de este 8-10 mg pentru femeie şi 15 mg pentru bărbaţi. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă 15 mg de zinc şi 19 mg pentru cele care alăptează. Studii recente au relevat faptul că organismul uman are nevoie de 15-25 mg de zinc pe zi, mult mai mult decât s-a crezut iniţial.

  • De acord, chiar mai mult este recomandat in cazul in care exista probleme. Cantitatile de zinc afisate sunt cele minime, oferite de nivelurile stabilite de acum. Aceste niveluri difera de la o tara la alta, noi am afisat media din Europa.