Reprogramează mintea, cultivă curajul prin puterea cuvântului !

Mantra sau "mantram" = cuvânt străvechi

© retetecugust.com

Mantra sau "mantram" (cuvânt străvechi), sunt cunoscute în Occident de secole și nu este nimic secret sau ocult despre ele. Mantra este o tehnică de meditație simplă și accesibilă tuturor. Practica repetării mantrei a devenit din ce în ce mai apreciată datorită simplității ei și efectelor de calmare a minții și inimii.

Lasă ideile preconcepute de-o parte și intră în laboratorul minții tale și fă un experiment. O mantră poate fi o silabă, un sunet, o propoziție sau o formulă spirituală care a fost transmisă din generație în generație. Practicanții, ce doresc să extragă puterea mantrei o repetă în liniște de câteva ori pe zi sau timp de mai multe minute în șir, o dată pe zi. Cu fiecare repetiție cuvântul prinde energie și sunetul modifică la nivel structural tot universul din jurul tău și tot universul tău interior. Cei ce ai folosit-o precum sfinții, înțelepții cunosc valoarea ei prin experiența lor.

Mantra semnifică traversarea minții, astfel prin repetarea formulei spirituale intri într-o stare profundă de liniște și pace, unde îți găsești esența și devi un observator al gândurilor tale în loc să fi copleșit de acestea. Mintea tubburată și agitată, confuză devine calmă și clară, astfel putem avea o stăpânire de sine mult mai bună și putem vedea cu claritate oportunitățile care ne sunt oferite de viață.

Beneficiile practicării mantrei sunt semnificative, și asemănătoare cu alte tehnici de meditație.

  1. Tensiunile din corp, cauze ale multor boli, sunt eliminate
  2. Voința este întărită astfel încât ne putem elibera de vechi obiceiuri ce ne înrobeau
  3. Cultivă curajul și încrederea în sine
  4. Te aduce într-o stare de liniște profundă în care poți simți iubirea divină
  5. Mărește conștiența și responsabilitatea de sine
  6. Provoacă o stare de beatitudine și compasiune

În viața de zi cu zi acordăm atenție mare unor cuvinte, de exemplu dacă ne gândim la clipurile publicitare de la tv sua radio. Aceleași cuvinte repetate mereu, ne intră în cap și devin o reacție automată la anumite sunete sau comportamente. Astfel cuvintele intră în subconștient și acolo acționează în liniște nu întodeauna în beneficiul nostru. De ce să nu folosim această putere pentru sănătatea noastră ?

Mantra este un exercițiu atât de simplu încât mulți oameni nu cred că funcționează, dar dacă experimentezi măcar 30 de minute de cântat/repetat mantre, vei vedea diferența. Mantra se poate repeta în gând sau poate fi cântată. Multe persoane se pot rușina să cânte cu voce tare mantra, dar puterea ei crește dacă este vibrată prin corzile voastre vocale, oferind o amplificare a vibrațiilor transformatoare. Cântatul vă provoacă să vă ieșiți din tiparele zilnice ale gândirii și să aveți curajul de a vă exprima, de a vă auzi pe voi înșivă, este un foarte bun exercițiu de exprimare ce întărește încrederea în sine.

Fiecare repetare a mantrei este identică la prima vedere, dar fiecare te poartă mai adând în interiorul ființei tale, te apropie de starea de liniște profundă, de pură conștiință și beatitudine. La început poate părea mecanică, dar pe măsură ce continuați veți începe să o simțiți în inimă.

Mantra este folosită și în isihasm. Isihasmul desemnează lucrarea tainică de curăţire de patimi a creştinilor ortodocşi, care are în centrul ei repetarea neîncetată a cuvintelor "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă" şi dorinţa de liniştire interioară.

Acum câțiva ani am experimentat mantra în compania unor ființe minunate, mai mult de 30 de persoane, ce repetau aceleași cuvinte. Ce am simțit este foarte greu de spus în cuvinte, forța combinată a atâtor voci este extraordinară încât imediat te eliberezi de multe temeri și o stare de liniște și iubire te cuprinde.

Mantra se potrivește pentru oricine și nu este nevoie să știi nimic despre meditație ca să o practici. Poți folosi pentru început o mantră universală precum "Ohm" - sunetul universal, sau poți folosi un cuvât ales de tine, de exemplu "înțelegere" sau "echilibru", ceva care tu îți dorești să cultivi pentru tine. Poți porni cu o repetare a mantrei timp de 10 minute, apoi să mărești timpul treptat.

Încearcă mantra de mai jos și spune-ne cum te simți :).

 

Credit foto : Celeste pentru rețetecugust.com

 Anunțuri publicitare
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 243 de Articole

Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez un stil de viață sănătos pentru corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile